Sunday 12 October 2014

kek coklat kukus

Hujung minggu ni xnak keluar mn2 so lepas subuh td try buat kek coklat kukus pulak..kot irfan lapar2 xnk mkn nasi japgi boleh makan kek.. resepi aku amik kat blog fakhruru..hehe..tq ye menjadi sgt..uolls kalau nk buat blh la ikut resepi ni:
(aku copy paste tuk korang yg malas nk klik2 cr blog dia..


Bahan A (diayak bersama)
  • 2 Cawan Tepung Gandum
  • 1/2 Cawan Serbuk Koko (serbuk koko aku da nk abis so aku letak mn ada je..hahahaha)
  • 1/2 Cawan Milo - Chef sengaja guna milo, kalau tak nak guna pakai 1 cawan serbuk koko (aku guna 1cawan Milo sebab serbuk koko td xsampai stgh cawan)
  • 1 Susu Kecil Tepung Penaik/Backing Powder
  • 1 Susu Kecil Soda Bikarbonat

Bahan B
  • 4 Biji Telur
  • 1 Cawan Gula Aising
  • 1 Cawan Minyak Masak
  • 1 Cawan Susu uolss
  • 1 1/2 Cawan Air Panas
  • Esen Vanilla

cara - cara memasak
step 1
  • Uolss campur semua BAHAN A & ayak bersama-sama
  • Ini untuk mengelakkan daripada benda-benda asing/berketul masuk sekali dlm adunan uolss
step2
  • Pecahkan 4 Biji Telur di dalam bekas
  • Masukkan 1 Cawan Gula Aising
  • Kemudian pukul sehingga KEMBANG dgn menggunakan Hand Mixer *mampu nak pakai tangan? tak sempat adunan nak kembang, dah tercabut*(aku xde mixer jadi aku blend je..kalau korang xde mixer bkh ikut cr aku guna blender OK..hehe)
  • Starting dgn kelajuan slow, kemudian naikkan sedikit demi sedikit
  • Pukul betul-betul kembang, baru lar kek uolss gebu + lembut ala-ala baby face gitue
  • Bila rasa puas hati dgn kekembangan adunan itu, masukkan 1 Cawan Minyak Masak + 1 Cawan Susu Pekat + sedikit Esen Vanilla (aku lupa letak susu pekat sebab Aryan mengamuk nk susu..haha)
  • Pukul sekali lagi dgn menggunakan Hand Mixer sehingga adunan sebati
step3
  • Kemudian, masukkan sedikit demi sedikit Bahan A yg uolss telah ayakkan tadi
  • Pukul lagi sehingga sebati & sehingga semua tepung dimasukkan *membazir pula kalau tak habis*
  • Tuangkan pula 1 Cawan Air Panas & kacau adunan sehingga sebati
  • Kalau uolss rasa adunan uolss still pekat-pekat, masukkan lagi 1/2 Cawan Air Panas
  • We'olss tak nak cair sangat, tak pekat sangat *sound weird pula di situ*
  • Bila uolss dah rasa puas hati, masukkan adunan dlm acuan yg uolss nak
  • Jangan sampai penuh acuan, 3/4 sahaja.. Nanti adunan akan kembang
  • Kukus selama 20-25 minit utk acuan kecil macam yg Chef guna dgn API SEDERHANA
  • Kalau uolss guna acuan yg lebar & bersaiz besar, lebih kurang 45-50 minit lar *pandai-pandai uolss lar nak pastikan ia masak.. ahakz!!*
  • Pastikan uolss dah panaskan dulu tempat kukus, baru masukkan adunan ye..
ni hasil Mr fakhruru..


ni hasil aku..


No comments:

Post a Comment