(aku copy paste tuk korang yg malas nk klik2 cr blog dia..
Bahan A (diayak bersama)
- 2 Cawan Tepung Gandum
- 1/2 Cawan Serbuk Koko (serbuk koko aku da nk abis so aku letak mn ada je..hahahaha)
- 1/2 Cawan Milo - Chef sengaja guna milo, kalau tak nak guna pakai 1 cawan serbuk koko (aku guna 1cawan Milo sebab serbuk koko td xsampai stgh cawan)
- 1 Susu Kecil Tepung Penaik/Backing Powder
- 1 Susu Kecil Soda Bikarbonat
Bahan B
- 4 Biji Telur
- 1 Cawan Gula Aising
- 1 Cawan Minyak Masak
- 1 Cawan Susu uolss
- 1 1/2 Cawan Air Panas
- Esen Vanilla
cara - cara memasak
step 1
- Uolss campur semua BAHAN A & ayak bersama-sama
- Ini untuk mengelakkan daripada benda-benda asing/berketul masuk sekali dlm adunan uolss
step2
- Pecahkan 4 Biji Telur di dalam bekas
- Masukkan 1 Cawan Gula Aising
- Kemudian pukul sehingga KEMBANG dgn menggunakan Hand Mixer *mampu nak pakai tangan? tak sempat adunan nak kembang, dah tercabut*(aku xde mixer jadi aku blend je..kalau korang xde mixer bkh ikut cr aku guna blender OK..hehe)
- Starting dgn kelajuan slow, kemudian naikkan sedikit demi sedikit
- Pukul betul-betul kembang, baru lar kek uolss gebu + lembut ala-ala baby face gitue
- Bila rasa puas hati dgn kekembangan adunan itu, masukkan 1 Cawan Minyak Masak + 1 Cawan Susu Pekat + sedikit Esen Vanilla (aku lupa letak susu pekat sebab Aryan mengamuk nk susu..haha)
- Pukul sekali lagi dgn menggunakan Hand Mixer sehingga adunan sebati
step3
- Kemudian, masukkan sedikit demi sedikit Bahan A yg uolss telah ayakkan tadi
- Pukul lagi sehingga sebati & sehingga semua tepung dimasukkan *membazir pula kalau tak habis*
- Tuangkan pula 1 Cawan Air Panas & kacau adunan sehingga sebati
- Kalau uolss rasa adunan uolss still pekat-pekat, masukkan lagi 1/2 Cawan Air Panas
- We'olss tak nak cair sangat, tak pekat sangat *sound weird pula di situ*
- Bila uolss dah rasa puas hati, masukkan adunan dlm acuan yg uolss nak
- Jangan sampai penuh acuan, 3/4 sahaja.. Nanti adunan akan kembang
- Kukus selama 20-25 minit utk acuan kecil macam yg Chef guna dgn API SEDERHANA
- Kalau uolss guna acuan yg lebar & bersaiz besar, lebih kurang 45-50 minit lar *pandai-pandai uolss lar nak pastikan ia masak.. ahakz!!*
- Pastikan uolss dah panaskan dulu tempat kukus, baru masukkan adunan ye..
ni hasil Mr fakhruru..
ni hasil aku..
No comments:
Post a Comment